Saija Hakonen

Vastakkainasettelun aika ei ole ohi

Harvoin pahoitan mieleni mediassa näkyvistä asioista, mutta nyt kävi niin, kun näin SAK:n, Akava:n ja STTK:n ”Mikä fiilis”-kampanjan mainoksia tv:ssä. Kävin sivustollakin ja ”mainoksissa” lukee mm. näin: "Ainoa loma = lomautus. Jos ammattiliittoja ei olisi, tuskinpa olisi lomiakaan." "Kuusi euroa tunnissa. Jos ammattiliittoja ei olisi, tuskinpa maksettaisiin asiallisia palkkojakaan." Tässä pari esimerkkiä siitä, mikä on liittojen arvostus työnantajaa kohtaan. Monet naureskelevat sille, että työnantajia pidetään edelleen riistäjinä, mutta eiköhän se tässä tullut todistettua, että näin se edelleen on.

Minä yrittäjänä ja työnantajana kyllä pahoitin tästä mieleni. Olen pyrkinyt tarjoamaan töitä mahdollisuuksien mukaan ja palkitsemaan hyvin tehdystä työstä. Tiedän, että kaikki ei ole täydellistä, mutta parhaani olen yrittänyt. Viime vuonna (asiakkaan konkurssista johtuen) otimme mm. 30 000 euroa lainaa sen takia, että saimme palkat maksettua ajoissa. Panttina näille lainoille on meidän omakotitalomme, jossa asumme kahden ala-asteikäisen lapsemme kanssa. Talomme on panttina myös muille yrityksen lainoille, joilla olemme yritystä pyrkineet kehittämään ja kasvattamaan. Olenkin todella surullinen ja pettynyt siihen, minkä kuvan työnantajista tämä liittojen ”Mikä fiilis”- kampanja antaa. Tässä aivopestään samalla tulevaisuuden työntekijöitä ajattelemaan, että työnantaja on se paha riistäjä, jota vastaan pitää taistella.

Yhteiskuntasopimus on taas kaivettu naftaliinista ja ”SAK:ssa rasvataan jo lakkokonetta” Ylen uutisten mukaan. Kaikessa vasemmiston ja työntekijäliittojen kirjoituksissa ja puheissa huokuu sama ajatus: Työntekijän asemaa pyritään huonontamaan ja se tehdään kiusallaan. Kovaa kritiikkiä on saanut osakseen mm. esitys, jossa koeaikaa pidennettäisiin, takaisinottovelvoitetta lyhennettäisiin ja määräaikaisten työsuhteiden kriteerejä helpotettaisiin. Mm. SDP:n Tarja Filatov on arvostellut näitä muutoksia kovin. En väitä, että nämä muutokset ovat mukavia työntekijän näkökulmasta. Tässäkin keskustelussa näkyy kuitenkin se, että yrittäjä koetaan riistäjänä, joka käyttää näitä lakeja sitten mahdollisuuksien mukaan kiusatakseen työntekijöitä. Kukaan tuntemani työnantaja ei irtisano huvikseen. Jos teet työsi hyvin ja yrityksellä on kassassa rahaa, ei ole mitään syytä, miksi et selviäisi vähän pidemmästäkin koeajasta. Jos pääset määräaikaiseen työsopimukseen ja pystyt tuottamaan yritykselle tulosta hyvällä työllä, olet varmasti ansainnut jatkoa työllesi.

Me pk-yrittäjät koemme työllistämisen monesti isoksi riskiksi. On ymmärrettävä se, että jos yrityksen taloudessa tapahtuu muutos, ei ole mitään pohjatonta kassaa, josta palkka- ja sivukulurahoja ammennetaan. Tarvitaan muutoksia, jotta nykyisetkin työpaikat saadaan säilytettyä. Näissä keskusteluissa tuntuu unohtuvan ne ihmiset, jotka ovat työttöminä ja haluavat töihin. Työelämän muutokset pitää tehdä tasa-arvoisesti koskemaan kaikkia. (SDP nimenomaan kannattaa tasa-arvoa joka käänteessä.) Palkkaamisen riskiin tarvitaan helpotusta, jotta työttömät saavat töitä.

Emme me yrittäjät näiden muutosten puolella pahuuttamme ole. Mekin haluamme aidon mahdollisuuden näyttää, että voimme luoda työpaikkoja, kun siihen on realistiset mahdollisuudet. Tarja Filatov mm. kirjoittaa, että nämä muutokset lisäävät epävarmuutta työelämässä. Se on varmasti totta. Minun epävarmuuttani palkkaamisen lisää se, että jos tilanne kääntyy huonoksi, saattaa perheeni menettää kotinsa. Tässä tilanteessa jään myös täysin sosiaaliturvan ulkopuolelle. Epävarmuus on suhteellinen käsite.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (113 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Olin niin kauan yrittäjien paikallisyhdistyksen hallituksessa ja puheenjohtajanakin, että uskon samanlaisilla ajatuksilla olevan yli 100 000 pienyrittäjää Suomessa. Luottamuksen puute on ollut ja on tämän yhteiskunnan suurin vitsaus. Kaikki muu tulee kaukana jäljessä. Luottamuksen puute syö motivaatiota, innovatiivisuutta ja investointihalukkuutta.

Käyttäjän ErkkiSaarinen kuva
Erkki Saarinen

Muistatko joskus 2000-luvun alun SAK:n mainoksen, jossa yrittäjä-sika mässäili ruokapöydän päässä ja kuolaavat työntekijät istuivat muualla pöydässä.

SAK ja SDP eivät todellakaan loppupeleissä ole pienyrittäjien asialla, vaan korporaatioiden ja byrokratian.

Eero Mattila

Hyvä kirjoitus. Vasemmisto tykkää leimata, se on niiden perinne jo Neuvostoliiton ajoista. Toistetaan ja toistetaan, niin rahvas alkaa uskomaan, että yrittäjät kiertää veroja ja velvoitteita tarkoituksella.
- Oman kokemukseni mukaan nuoret aika laajasti ymmärtävät, että pk-yrittäjä ei ole ahne porsas. Ammattiyhdistyksen johtaja tosin voi sellainen olla.

- Mielestäni yrittäliikkeen ja MTKn pitäisi vaan enemmän profiloitua käytännön esimerkkeihin ja oikeisiin ihmisiin - siis yrittäjiin. Mielikuvilla pelaamisen aika on ohi. Artikkeita, radio- ja tv-ohjelmia tavallisista yrittäjistä, jotka työllistävät itsensä ja ehkä jonkun muunkin siinä sivussa. Millaista se työ on? Millaista on yrittäjän vastuu käytännössä?

- Valokeilaan ei tarvita malliyrittäjiä ja maailmanvalloittajia vaan tavallisia perusyrittäjiä, joita on jokaisella paikkakunnalla useita ja joiden merkitys on jokaisella paikkakunnalla valtava.

Käyttäjän saijahakonen kuva
Saija Hakonen

Olen samaa mieltä. Ongelma vain on se, että omilla kasvoilla esiintyvät yrittäjät saavat hirvittävän määrän "paskaa niskaan". Kokemusta on... Minut on kyllä haukuttu jo niin monta kertaa, etten siitä enää kauheasti hätkähdä. Polttopullon pihaan heittäminen sen jälkeen, kun esiinnyin tv:ssä meni kyllä jo kaiken rajan yli. En toki tiedä varmaksi liittyikö se tv:ssä esiintymiseen, mutta en nyt muutakaan syytä ole keksinyt.

Eero Mattila

Tämä on varmasti totta. Ja siitä on omaakin kokemusta, kaikenlaista ilkivaltaa ja kiusantekoa tulee... Siksi toivoisinkin yrittäjiltä laajaa profiilinnostoa - ei niin että vain muutama yksittäinen ihmisen saa ottaa paskaa niskaan vaan otetaan haaste joukolla vastaan.
- Ihan vaikka aluksi vaikka helppo T-paita ja lippiskampanja tekstillä: OLEN YRITTÄJÄ.
- Profiilinnostoa ja yhteisöllisyyttä tarvitaan myös nostamaan yrittäjien omaa itsetuntoa. On selvä, että epäoikeudenmukainen parjaaminen hatuttaa. Yrittäjiä on parjattu pitkään ja vaalilupaukset byrokratian keventämiseksi on käytännössä jääneet toteuttamatta.
- Mielestäni yrittäjien vaan täytyy löytää aikaa kaiken kiireen keskellä myös tällaiseen yhdessä tekemiseen ja vaikuttamiseen. Se on se keino - mutta siinä tarvitaan joukkovoimaa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Suomessa yrittäjiä pidetään rikollisina ja jos joku onnistuu saamaan voittoa, yrittäjästä tulee riistäjä. Kukaan ei ole raivoissaan niiden yrittäjien kohtalosta, jotka epäonnistuvat, menettävät omaisuutensa ja elävät velkavankeudessa lopun elämää.

Tällän asenne ja RIISTOVEROTUS takaavat ettei uusia yrityksiä synny.
Kiitos vasemmisto ja AY-liitot!

Janne Suuronen

Pihaasi on heitetty polttopullo ja olet saanut vihamielistä postia ? Ehkä tai luultavasti jopa uhkailuja. Vain koska olet yrittäjä. Ja media vaikenee. Erityisesti se puoli, joka näistä usein tekee suuren numeron. Että näin.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

"Hyvä kirjoitus. Vasemmisto tykkää leimata, se on niiden perinne jo Neuvostoliiton ajoista."

Leimaamisesta tykkää myös oikeisto - ja se perinne on syntynyt ennen kuin Neuvostoliittoa oli keksittykään.

Onhan se hienoa, että saadaan naispuolinenkin mielensäpahoittaja eikä taida olla kahdeksankymppinenkään.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Politiikan arvomailma ei nykyisen kaltaisena pidä tasapainossa inhilmistä ihmisten sosiaalista pääomaa, nyt työttömyys ja sen mukana tuomat ongelmat näkyvät kokonaipääomassa, valtio velkaanuu, huimaa vauhtia, useiden miljardien vuosivauhtia.

Ne jotka ennen punalippua kantoivat vappujuhlissa, niin nyt tämä keskiluokka "pikkuporvari", on nyt joka riistää yhteiskunnan vähävaraisia 2007 Tupon kautta, joka ylihinnoiteltiin, kun tuli lama, maksukykyä ei enään riittänyt,ja huonoa tulosta ei haluta jakaa , niin nyt erillaisilla hyvinvointi palvelujen leikkauksilla ja asumiseen liittyvillä korotuksilla, vaikeutetaan vävaraisten ja kansalaisten elämää.

Edeltävä ikäluokka taisteli lakkoili, että nykyinen oikeudenmukainen hyvinvointi saatiin tulonjaon kautta oikeudenmukaiseksi, nyt on marsiit loppuneet päämäärä on tavoitettu, ei välitetä vähävaraisista eläkeläisistä, jotka omalta osaltaan olivat mukana rakentamassa tätä hyvinvointiyhteiskuntaa, nyt vanhusten hoitoketjuja ym. hyvinvointi palveluja puretaan, kun omat edut on turvattu. Myös työvoimareservi on kasvanut 500.000 tuhanteen ! kuka tämän maksaa ? Ei yritykset työllistä jos se ei kannata.

Tapelkaa se Tuponne siellä neuvottelupöydässä, niin se edeltäväkin sukupovi teki, ei se tehnyt maksumieheksi yhteiskunnan vähävaraisia, eikä avuttomia vanhuksia.

Edeltävällä hallituksella olisi ollut mahdollisuus kääntää Suomen taloutta tasapainoon yhteiskunta sopimuksen kautta, mentiin nykyisellä mallilla velkaa ottamalla, pitääkseen äänestäjät tyytyväisisinä,että he äänestäisivät heidät uudelleen valtaa, näihin talkoisiin valjastettiin jopa lapsperheet mm. lapslisiä leikkaamalla, ja kirjoitetaan sopimusyhteiskunnasta, sekä arvomailmasta potiikan huipulla.

Kansallisomaisuutta ja tuotantolaitoksia on yksityistetty ,suomalainen osaaminen, tieto ja taito sekä voitot menevät kansainvälisille yhtiöille, tämä sen vuoksi kun taloutta ei ole pystytty pitämään tasapainossa, on jouduttu myymään julkista omaisuutta sekä yksityistämään mm. terveyspalveluja, koska oma kansantalouden tuotto ei ole riittänyt pitämään nykyisen kaltaista julkista sektoria yllä, kalliine palkkarakenteista ja byrokratiasta johtuen. Tämä vaikuttaa myös yksityisen sektorin työllistämiseen.

Pörssiyhtiöidemme omistus on 70 prosenttisesti siirtynyt amerikkalaisille sijoittajille ja näitä uusia omistajia ei kiinnosta vähääkään suomalaisen hyvinvointivaltion ylläpitäminen. Kun isot yritykset ovat yksityisten omistuksessa yritysten voitot siirtyvät yksityisten taskuihin yhteistä pottia ei kerry, silloin valtio köyhtyy. Mutta kun isot yritykset ovat valtion omistuksessa, niiden voitot siirtyvät valtiolle, rikastuttamaan yhteistä pottia.

Miten tätä sitten verotetaan, ketä vastaan lakkoillaan , on eri lukunsa.

Pekka Pylkkönen

Juu. Olisi mielenkiintoista joskus tavata se 'riistävä yrittäjä' jolle on itsetarkoitus kiusata työntekijöitään.

Jyrki Paldán

Onko joku väittänyt sitä itseisarvoksi? Se vain sattuu olemaan työnantajien taloudellisen intressin mukaista ja jos Friedmanilta olisi kysynyt, markkinatalous on parasta juuri siksi että ihmiset saavat aikaan "hyvää" toimimalla taloudellisten intressiensä mukaisesti.

Jos et ymmärrä miten työntekijöiden riistäminen on hyvästä, käy kysymässä neuvoa Bangladeshilaisilta yrittäjiltä. He osaavat homman mallikkaasti, ja mikäs siinä kun ei ole ay-liikettä kiusaamassa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

"Leimaaminen on päivän sana." (Jyrki Paldán #20)

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #24

Miten mekanismin kuvaileminen on leimaamista?

muokkaus: ehkä leimasin hieman Bangladeshilaisia yrittäjiä. Korjaan siis; tarkoitin vain niitä Bangladeshilaisia yrittäjiä, jotka pitävät työntekijöitä karseissa työsuhteissa. Reilu enemmistö toki, mutta kyllähän sielläkin varmasti poikkeuksia löytyy.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #26

Kiitos korjauksesta, vaikkakin väkinäisestä. Juuri esittämäsi kaltaisesta yleistyksestä Suomen nykyoloissahan blogisti kirjoitti. En tässä yhteydessä ymmärrä mikä arvo on spekuloida riistävien ja rehellisten Bangladeshilaisten yrittäjien määrillä.

Antti Jokela

"Jos et ymmärrä miten työntekijöiden riistäminen on hyvästä, käy kysymässä neuvoa Bangladeshilaisilta yrittäjiltä. He osaavat homman mallikkaasti, ja mikäs siinä kun ei ole ay-liikettä kiusaamassa."

Asiat eivät ole noin yksinkertaisia. Bangladesh tuskin pärjää ilman yrittäjiään, kuten ei Suomikaan. Mitä paremmin yritykset menestyvät, sitä enemmän ne kilpailevat myös työvoimasta ja sitä parempia työehtoja ne tarjoavat.

Länsimaisin silmin työntekijöiden olot kehitysmaiden hikipajoissa ovat kurjat, mutta työntekijöiden itsensä kannalta olot tietenkin ovat parempia kuin vaihtoehdot. Eiväthän he muuten niissä työskentelisi. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi raskaat maatyöt, omavaraisviljely, prostituutio, roskanpoiminta tai nälkiintyminen työttömänä.

http://primary.slate.com/articles/business/the_dis...

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #52

Höpö höpö, elämme uudessa maailamassa, jossa työttömyys pidetään korkealla

Friedmanilaisen ajattelun pahin uhka on, että yritykset joutuisivat kilpailemaan työvoimasta.Niinpä työttömysy on pidettävä niin korkealla, että kilpailua ei synny.

Kuuntelepa hetki Vartiaista, joka on yksi friedmanilaisen ajattelun guruja Suomessa

Muutenkin nykyakainen tuotaoononsuunnittelu lähtee siitä, että työvaiheet on suunniteltu niin, että tavikset selviävät vaivatta niistä. Niinpä ei tarvita erityisen osaavia työntekijöitä vaan okainen on kovattavissa

Miksipä muuten työnanatjat haluavat päästä eroon takaisinottovelvoitteesta ? Jos uuden kouluttaminen olisi suuri vaiva niin huonokin työntekijä pääsisi takaisin ?

Antti Jokela Vastaus kommenttiin #62

Jahas, vai globaali salaliitto. Kuka sitä johtaa ja keitä siihen kuuluu? Kaikki Suomen yrittäjät?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #66

Eihän kysessä ole mikään salaliitto vaan aatesuunta , jonka ovat havainneet itselleen edulliseksi eliitin edustajat.

Kokoomus ja RKP ovat sen vankkoja kannattajia

Ei aate ole salaliitto, toki se vois itäkin olla, mutta tämä on julkinen

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Saija Hakonen voisi purkaa katkeruutensa pörssiyhtiöihin ja muihin työvoiman riistäjiin, joiden jakama viime vuoden osinkopotti ylittää 15 miljardin euron hirmurajan.

Olen ollut yrittäjä jo yli 30 vuotta. Työehtosopimusten ja lakisääteisten määräysten tarkoituksena on turvata työntekijän palkan ja muiden työehtojen vähimmäistaso. Enemmänkin saa maksaa.

Pienyrittäjän suurin vihollinen on suurpääoma ja kapitalistiluokan ääretön ahneus.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niin eri tavoin voi lukea tekstejä. Minä näin asiallisen kirjoituksen jossa peräänkuulutettiin toisten ihmisten ja heidän panoksensa kunnioittamista työelämässä, kun sinä näit katkeruutta. Anakin todistit kommentillasi otsikon paikkaansapitäväksi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Lintunen ja suosittelijansa Makkonen elävät siinä maailmassa, johon meillä ei ole sisäänpääsyä. Syntymässä saatu oikeassaolemisen armolahja kantaa pitkälle ja saattaa nämä positiivisen kierteen sanansaattajat aikanaan ansaittuun lepoon.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #10

"Lintunen ja suosittelijansa Makkonen"

Ei suomalaiset pk-yritykset pysty kilpailemaan hallituksen suojeluksessa olevia ylikansallisia yhtiöitä vastaan, verovapauksilla ja 4.5 mrd vuosittaisella tuella nämä ostelevat kilpailukyvyttömiä yrityksiä markkinoilta pois kilpailua aiheuttamasta. PK-yritykset eivät pääse edes neuvottelupöytään vaan ottavat mitä isot sopivat.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #19

Onko pakko ryhtyä köyhäksi pienyrittäjäksi, jos ei oma työpanos riitä tai ei riitä palkkarahaa työntekijöille? Mikseivät mene töihin toiselle työnantajalle? Ei se nyt aina voi olla työntekijöiden syy, jos firmat eivät menesty. Kaikki olisi työntekijöiden selkänahasta revittävä, niin isojen firmojen osingot kuin pienten firmojen hengissä pysyminen. Ei työntekijäparat voi kaikkea millään kyetä pystyssä pitämään ilman, että itse pysyvät.

Tapio Lehtimäki Vastaus kommenttiin #75

"Onko pakko ryhtyä köyhäksi pienyrittäjäksi" Tiedätkö, Eeva, osan on juuri niin tehtävä.

"Mikseivät mene töihin toiselle työnantajalle?" Näin ylimielisen lausahduksen voi päästää kynästään vain umpivasemmistolainen. Todennäköisesti joko julkisen puolen suojatyöpaikassa tai sosiaaliturva-/perintörahakuplassa elänyt henkilö. Esitäpä tyhmä kysymyksesi ensin niille 500.000 työttömälle/piilotyöttömälle, jotka maassamme elävät ja sen jälkeen niille noin 250.000 köyhyysrajalla kärvistelevälle pienyrittäjälle.

Otatko mut töihin? Tai oletko eläessäsi luonut omalla työpanoksellasi työpaikkaa ylipäätään kenellekään - itsesi mukaan lukien (verorahoilla järjestettyä hyväsisarduunia ei oteta lukuun)?

Älä nillitä työntekijöiden selkänahasta. Pienyrittäjällä se on revitty irti orvaskettä myöten. Mitä muuta pienyrittäjä on kuin duunari, joka joutuu varsinaisen duuninsa lisäksi työllistämään itsensä ja työntekijänsä? Vieläpä ilman sosiaaliturvaa, ja kuten Saijan tapauksessa, jopa ilman omaisuuden suojaa.

Peter Flinkman Vastaus kommenttiin #75

Eevan logiikalla tästä voisi halutessaan vetää johtopäätöksen,että muille töihin menijät ovat ns. luusereita, joiden työpanoksella oma yritys ei pyöri, vaan he tarvitsevat "riistäjä-yrittäjän" hoivaamaan? Kirjoituksen perusteella kuvittelen että hän kuuluu juuri tähän kategorioimaansa joukkoon, jonka ei ole ollut "pakko" ryhtyä köyhäksi pienyrittäjäksi.

Miksi ihmeessä pitäisi Suomessa yrityksiä perustaa? Mennään kaikki kunnalle tai valtiolle töihin. Ei olisi sortavia riistäjäkapitalisteja ja kaikilla olisi hyvä mieli. Eikö niin Eeva?

Oletkos muuten Eeva tullut joskus ajatelleeksi, että jos sattuisit ihastumaan yrittäjään ja muuttaisit hänen kanssaan saman katon alle ja jäisit työttömäksi, niin liiton korvauksia ei tippuisi? Yrittäjä on niin paha, että myös hänen kanssaan tekemisissä olevienkin pitää olla. Kyllä siitä yhden hengen, lainarahalla perustetusta, startupista riittää jaettavaa myös uudelle tyttöystävälle. Toivon mukaan rakkaus ja Eevan pankkitili kestää.

Ja vielä yksi juttu Eeva! Yrityksen menestymiseen vaikuttaa moni muukin asia, kuin oma työpanos. Otan niin yksinkertaisen esimerkin, että sen yrittäjän tyttöystäväkin toivon mukaan ymmärtää: Pyörität hyvin menestyvää huoltoasemaa maantien varrella. Yhtenä päivänä viereen rakennetaan moottoritie ja asiakkaat katoavat. Tässä tilanteessa, kun pankki on vienyt talon alta, on sitten hyvä miettiä että oliko pakko ryhtyä köyhäksi pienyrittäjäksi, jonka työpanos ei riittänytkään.

Tämä maa tarvitsee yrittäjiä, jotka ovat valmiita ottamaan riskejä ja luomaan työpaikkoja. Ja päteviä työntekijöitä joiden osaamisen varassa yritykset toimii. Minä en ainakaan palkkaisi työntekijää (Eevaa) joka ei tätä symbioosia ymmärrä. Samassa uppoavassa laivassa tässä ollaan kaikki.

Ai juu. Anteeksi Eeva. Olen yksi niistä jatkuvasti valittavista yrittäjistä.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Rauno!Päivitä tietosi, nyt on 2000-luku

Kansallisomaisuutta ja tuotantolaitoksia on yksityistetty ,suomalainen osaaminen, tieto ja taito sekä voitot menevät kansainvälisille yhtiöille,
tämä sen vuoksi kun taloutta ei ole pystytty pitämään tasapainossa, on jouduttu myymään julkista omaisuutta sekä yksityistämään mm. terveyspalveluja, koska oma kansantalouden tuotto ei ole riittänyt pitämään nykyisen kaltaista julkista sektoria yllä, kalliine palkkarakenteista ja byrokratiasta johtuen. Tämä vaikuttaa myös yksityisen sektorin työllistämiseen.

Pörssiyhtiöidemme omistus on 70 prosenttisesti siirtynyt amerikkalaisille sijoittajille ja näitä uusia omistajia ei kiinnosta vähääkään suomalaisen hyvinvointivaltion ylläpitäminen. Kun isot yritykset ovat yksityisten omistuksessa yritysten voitot siirtyvät yksityisten taskuihin yhteistä pottia ei kerry, silloin valtio köyhtyy. Mutta kun isot yritykset ovat valtion omistuksessa, niiden voitot siirtyvät valtiolle, rikastuttamaan yhteistä pottia.

Miten tätä sitten verotetaan, ketä vastaan lakkoillaan , on eri lukunsa

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Hyvä Rauno Lintunen, sanot selkeästi sen, mistä tässä pienyrittäjien jatkuvassa valittamisessa on kysymys.
Miksi ihmeessä pitää 'yrittää' eli tehdä velkaa ja väkisin pitää omaa firmaa pystyssä sen maksamiseen, jos se ei omalla työllä onnistu? Jos tarvitsee lisätyövoimaa, siitä pitää maksaa palkka. Kenen on pakko ryhtyä näin köyhäksi yrittäjäksi? Menisivät muille töihin, jos on yrittäminen noin hankalaa.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

"Emme me yrittäjät näiden muutosten puolella pahuuttamme ole. "

Se lohduttaa toki, että "kuuden euron tuntipalkkoja" ei haluta maksaa pahuuttaan.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Hyvä kirjoitus. Ainakaan täältä ei tule "paskaa niskaan".

Poliitikot ovat epäonnistuneet pitkän ajan strategiassaan alkaen jo 87-90-luvulta EU-liitoksineen ja ennen kaikkea euroalueeseen liittyminen oli virhe.

Suurten yhtiöiden johtajat ovat sitten tehneet omat investointipäätöksensä tässä talouspoliittisessa tilanteessa valtion rajoista ja omasta kansasta välittämättä. Ainakin "isänmaallisen" johtajan olisi pitänyt korottaa ääntään Suomen puolesta.

Ay-liike on asia erikseen. Tiettyyn rajaan toimintaa pitää ymmärtää etujen ajamisessa. Heiltä on täysin unohtunut työttömien etu ja pitkän työuran tehneet pieneläkeläiset. AY-johtajien palkat ja eläkkeet ovat kyllä turvatut.

Aika monelta poliitikolta, suuryrityksen johtajalta ja Ay-liikkeen pomolta pitäisi kysyä, oletko sinä "isänmaallinen mies"?

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Monilta taas on täysin unohtunut mikä AY-liikkeen tarkoitus on eli se ammattiyhdistys, työntekijöiden yhdistys. Sen ensisijainen tehtävä on taata jäsenilleen säälliset palkat ja työolot. Samoin se huolehtii jäsenistään jos nämä jäävät työttömiksi, mitä yritetään kokoajan leikata pois. Jos elinkeinoelämällä on oikeus hankkia jäsenilleen jälleen uudet ennätysosingot keväällä 2016 (Danske Bankin ennuste) niin kaiketi AY-liikkeellä on oikeus puolustaa jäseneniään?

Kelan tuella eläviä ja eläkeläisiä taas pitäisi edustaa ne poliitikot, jotka eduskunnassa heidän tukensa määrittävät. Ei ay-liike tai elinkeinoelämä, vaikka tietenkään mikään ei täysin irrallinen saareke tässä maailmassa ole.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Eikö se ole itsestään selvää, että Ay-liikkeen pomo on isänmaallinen mies (tai nainen)? Rahalla ei ole isänmaata, joten suurfirmojen johtajilla voi ollakin myös muita intressejä.
Enkä itse ole työttömänä lainkaan kokenut, että oma ammattijärjestöni olisi minut unohtanut. Päinvastoin olen saanut sieltä paljonkin tukea, muutakin kuin sen työttömyyskassan kautta. Eivätkä kaikki työttömät edes kuulu liittoihin, työttömyyskassan jäsen voi olla muutenkin.
Ja miten Ay-liikkeen pitäisi olla vastuussa eläkkeistä?

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

"Enkä itse ole työttömänä lainkaan kokenut, että oma ammattijärjestöni olisi minut unohtanut. "

Kaikki ne nuoret jotka eivät ole edes päässeet kiinni työpaikkaan on unohdettu. Samoin pitkäaikaistyöttömät jotka ovat jo tippuneet ansiosidonnaiselta on unohdettu. Peruspäivärahaa pitäisi nostaa ja ansiosidonnaista vastaavasti pienentää. Se lisäisi kaikkien työttömien tasa-arvoa. Tätä ay-liike vastustaa.

"Ja miten Ay-liikkeen pitäisi olla vastuussa eläkkeistä?"

Olemalla ryhdikkäästi mukana yhteiskuntasopimuksen teossa jossa huomioidaan myös eläkeläisten edut.

Ay-liike oli suurin jarru eläkeuudistuksen teossa joka kesti vuosikausia. Siinä meni Suomelta kansainvälistä uskottavuutta joka vaikuttaa nyt investointien karkaamiseen ulkomaille ja syventää tätä lamaa.

Pekka Heliste

Ei varkauttakaan ole säädetty rehellisten ihmisten kiusaksi vaan lähtökohtana on, etteivät kaikki ole rehellisiä.Mutta koska etukäteen ei tiedetä, kuka on rehellinen, kuka roisto niin laki koskee kaikkia

Ja kuten virolaisten valloituksesta ovat yrittäjät itse kertoneet, virlaiset ovat tulleet markkinoille työehtoja ja palkkoja polkemalla ja rehellisetkin yrittäjät ovat joutuneet taipumaan palkkojen ja työehtojen polkemiseen

Markkinatalous kun on siitä kätevä, että se pakottaa kaikki toimimaan sen lurjusmaisimman mukaan

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

On tässä pieni ero. Varkaudesta harvoin syytetään ja vielä harvemmin rangaistaan sellaista, joka ei varasta.

Jyrki Paldán

Voisit kysyä somaleilta tai vaikka anarkistiaktiiveilta pitääkö tuo nyt ihan paikkaansa. Leimaaminen on päivän sana.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #20

Miten anarkisti leimataan, kutsumalla demokratian ja yleisen järjestyksen kannattajaksi?

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #21

Puhe oli varkaaksi leimaamisesta. En tosin tiedä, mutta voisin olettaa että osa anarkisteista ei ole varastanut, vaikka hyvin yleisesti kaikki heistä sellaisiksi leimataan.

niin ja ps. osa anarkisteistahan nimenomaan kannattaa demokratiaa, eikä anarkismi tarkoita järjestyksenkään puutetta. Anarkosyndikalismia lähemmäs demokratiaa ei taida päästä. Siinä kun käytännössä kaikesta päätetään demokraattisesti(ml. tuotanto ja tulonjako). Mutta se nyt ei liity tähän asiaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #23

Olet todennäköisesti oikeassa, yksinkertaisuudessani en vain pääse irti anarkia-sanasta kun puhutaan anarkisteista. Mutta onko anarkistin mielestä varkautta edes olemassa konseptina, sehän edellyttäisi omistusoikeutta?

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #27

Riippuu varmasti anarkistista. Anarkokapitalistilla voisi olla kovastikin sanottavaa tuosta omistusoikeuden konseptista. Osa niistä sankareista pitää inflaatiotakin varkautena.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #29

Jostain syystä tulee spontaanimmin mieleen anarkosyndikalisti, kuin anarkokapitalisti puhuttaessa anarkistiaktivisteista...

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #31

Ainakin Suomen tunnetuimpaan anarkistiryhmään kuuluu kuulopuheen mukaan kumpiakin. Noh, joka tapauksessa myöskään harva anarkosyndikalisti vastustaa henkilökohtaista yksityisomistusta. Tuotantovälineiden yksityisomistus on sitten eri asia.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #20

Miksi ihmeessä minun pitäisi kysyä joltakin jotakin jostakin jolla ei ole mitään tekemistä tuon rinnastuksen kanssa? Mutta jos sinulla on jotakin kantaasi tukevaa aineistoa, varmaan vaivaudut sen esittelemään.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #40

Jos kyse oli siitä polkevatko yrittäjät palkkoja ja työehtoja ilman ay-liikkeen interventiota, miten mielestäsi asian kysyminen yrittäjiltä, jotka toimivat tuollaisessa ympäristössä, on irrelevanttia?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #47

Ja mitä ihmettä niillä somaleilla ja anarkisteilla oli tuon kanssa?
Kai sinulla oli jotain mielessäsi, tekstiin asti se ei kyllä välittynyt.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #48

No helkutti, tässä on tullut sählättyä niin paljon kaikennäköistä että en pysynyt ihan kärryillä mihin vastasin, pahoittelen syvästi.

Kysehän tässä tapauksessa oli tietysti vain leimaamisesta ja rangaistuksesta ilman rikosta. Varkaaksi leimaamisesta kärsivät somalit ja anarkistiaktivistit samalla tavalla kuin yrittäjät kärsivät "riistäjä"-leimastaan.

Rikoksista tuskin kovin montaa syytöntä Suomessa tuomitaan nykypäivänä. Ei yrittäjiäkään "riistämisestä" rankaista, lainsäädäntö vain asettaa rajat joiden puutteissa toimitaan. Ei esimerkiksi valvontakamera tai panssarilasi ole rangaistus varkaalle sen enempää kuin työmarkkinalainsäädäntö ja sen valvominen yrittäjälle.

Noin, nyt toivottavasti sain jäsennettyä ajatukset ymmärrettävään muotoon.

Pekka Heliste

Romaanit on aina tuomittu varkaiksi oli rehellinen tai varas

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #72

Totta, he tosiaankin olisivat olleet se paras esimerkki leimaamiskulttuurista.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #96

Onko siis ajatus se, että se leimaamiskulttuuri on syytä kohdistaa myös yrittäjiin, vai mitä noilla argumenteilla takaa ajetaan.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #98

Leimaavathan yrittäjätkin työntekijän laiskaksi, osaamattomaksi, kommunistiksi, sossuksi :

Ja ihmiseksi, joka ei ymmärrä omaa etuaan , yrittäjä sen sijaan ymmärtää erinomaisesti mikä on työntekijän etu

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #98

Ei, vaan sitä että kommenttisi #15 on virheellinen, sillä usea ihminen leimataan varkaaksi vaikka he eivät mitään ole varastaneetkaan.

Ehkä siihen ei kuitenkaan olisi kannattanut tarttua, sillä se oli jo lähtökohtaisesti epärelevantti vastaus tuohon Helisteen kommenttiin #13. Lakien säätäminen ja niiden valvominen kun ei ole kenenkään leimaamista - saati sitten tuomitsemista kuten myöhemmin mainitsit.

On ihan hyvä että meillä on varastaminen lailla kielletty, koska jos se ei olisi, voisi yhteiskunta olla miltei kaikille jäsenilleen huonompi paikka elää ja joku varastelisi kuitenkin.
Samalla tavalla on ihan hyvä että se pahin työntekijän riisto ja sorto on kielletty, koska jos se ei olisi, joku tekisi niin kuitenkin.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Olen ollut yli 40-vuotta 4-työnantajaa /yksityisellä sektorilla töissä välillä luottamusmiehenäkin, ei työnantaja ole ollut minulle ikinä riistäjä, kunnioitan heitä. He ovat luoneet minulle sitä omaisuutta ja hyvinvointia, mitä nyt 68-vuotiaana saan täysipaioisesti täysin terveenä eläkkeeellä ollessani nauttia, ikävä kyllä minun työnantajille ei ole käynyt yhtä hyvin, yksi yrittäjä vielä jäljellä, pidämme yhteyttä, ja muistelemme sitä "hyvää aikaa "

Mitä on hyvinvointi !
Meillä on käsitteet hyvinvoinnista vääristyneet, minulle hyvinvointi merkitsee terveys, arjen mielekkyys pienistäkinn asioista, nyt suurin osa töissä olevista vaan vaatii yhä enempi, välittämättä, kuka on häntäpäässä kärsijä
Tämä on kuin pyramiini peli, missä SAK.n voimakkaammat jäseliitot, kuorivat kermat päältä, siivojat ym. matalapalkka alat tästä kärsivät, sekä yhteiskunnan vähävaraiset

Yhteiskunnan luokkajakoa tekevät myös työntekijät, ja voitot korjaa amerikkalaiset pörssiyhtiöt, kun nämä valuvat heidän syliinsä kun ei me maksukyvyttömänä voida pitää näitä korkkian palkkatason vuoksi yllä.

Pekka Heliste

Siivoojat ja kaupan työntekijät eivät olekaan järjestäytyneitä ja sen vuoksi liitot ovat heikkoja

Eikä siivoojalla olekaan vara lakkoilla

Toista on lääkäreillä, heillä on varaa olla puolikin vuotta lakossa

Eikä kukaan puhu , että jotain vaarantuu

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Pekka Heliste, milloin lääkärit olivat puoli vuotta lakossa ja eikö kukaan tosiaan mitään puhunut vaaratekijöistä? Muuten ymmärsin viestisi ja olen samaa mieltä siivojien ja kaupan työntekijöiden asemasta.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #77

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/laakar...

Kaivapa samlat ajalta Ben Zyskowizin puheita, hänhän on pitänyt tulikivenkatkuisia saarnoja SAKn lakoista

Jyrki Paldán

"Olen pyrkinyt tarjoamaan töitä mahdollisuuksien mukaan ja palkitsemaan hyvin tehdystä työstä."

Siinä tapauksessahan sinun pitäisi kiittää noita AY-liikkeitä. Ilman niitä sinä nimittäin todennäköisesti häviäisit kilpailussa niille, jotka surutta pyrkivät minimoimaan työvoiman kustannukset keinolla millä hyvänsä. Voit käydä vaikka moikkaamassa niitä Hong Kongin häkeissä asuvia täyspäiväisiä työntekijöitä tai Bangladeshin ompelijatyttöjä jos haluat nähdä mihin se paikallinen sopiminen ja "vapaus" johtaa.

"Jos teet työsi hyvin ja yrityksellä on kassassa rahaa, ei ole mitään syytä, miksi et selviäisi vähän pidemmästäkin koeajasta."

Tottakai on. Jos parempaa tuottoa saa muualta(esimerkiksi ottamalla uuden halpatyöntekijän koeajalle), on suurikin syy olla jatkamatta työsuhdetta. Johan se tutkittiinkin että valtion subventoiman "työharjoittelun" hyväksikäyttö on enemmän normi kuin poikkeus.

Jos tästä asiaa yritetään parantaa, pitäisi ottaa huomioon asian molemmat puolet ja mahdollisimman monet ongelmat. Työntekijöiden ja työnantajien kokeman epävarmuuden ratkaisisi hyvin pitkälti elämiseen riittävä perustulo. Samalla voitaisiin myös poistaa suurin osa työmarkkinasääntelystä, koska neuvotteluasema osapuolien välillä tasapainottuisi. Sen jälkeen kun vielä yhteiskunnan eriarvoistumiseen otettaisiin kantaa yhdistämällä pääoma- ja ansiotuloverot samaan kiilaan ja nostamalla progressio Rooseveltin mallin mukaiseksi. Win-win.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Jyrki Paldán, kerro tuosta Rooseveltin mallista, jotta tyhmäkin tietää.

Jyrki Paldán

Viittasin Yhdysvaltojen edesmenneesseen presidenttiin Franklin D. Rooseveltiin ja hänen veroreformiinsa "New Dealin" aikana. Tuolloin hän muutti Yhdysvaltojen varsin mitättömän tasaverojärjestelmän progressiiviseen verojärjestelmään, jossa pienituloiset nauttivat lähes täydestä verovapaudesta, kun taas ökyrikkaat maksoivat yli miljoonan menevistä tuloista jo 94% veroja.

Käyttäjän MarkkuSaarinen kuva
Markku Saarinen

Hyvä yrittäjä

Silloin kun puhutaan työntekijöiden eduista ja oikeuksista niin kummasti aina joku pienyrittäjä närkästyy eli tulee mieleen vanha sanonta eli se koira älähtää johon kalikka osuu. Ei varmaan kaikki yrittäjät ole ketkuja minäkin tunnen useita aivan rehellisiä yrittäjiä mutta niinhän se on että yksikin mätä omena pilaa koko sadon. Kuten olemme saanet huomata mm. Suomen Yrittäjien puheenjohtajan useista puheista on yrittäjillä suuri halu kumota yleissitovat työehtosopimukset ja sitä kautta palkkojen sopiminen työntekijän ja työnantajan väliseksi, tästä kuviosta ei selviä voittajana kukaan muu kuin se yrittäjä jolla on valta yksin päättää siitä kuka tulee töihin halvimmalla tarjouksella tätä vastaan on myös nämä mainokset tehty.

Markku Saarinen
Pääluottamusmies kiinteistöala

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tässähän tämä tuli selväksi. Pidennetään päivää niin ei tule ongelmia. Niin - no - tarkoitus olisi saattaa tämä valtakunta uudestaan positiiviselle uralle. Kaikki taitaa olla yhtä mieltä, että se onnistuu vain yrityksiä vahvistamalla. Investoinneilla, uusilla tuotteilla ja markkinoinnilla. Lisääkö Saarinen mielestään motivaatiota lauseella "Ei varmaan kaikki yrittäjät ole ketkuja..."

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Tilastotietoa !

Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa on saatu Suomea paremmin tehtyä työmarkkinareformeja. Ruotsi uudisti käytäntöjä jo 20 vuotta sitten. Kansanvälisessä vertailussa Suomen työmarkkinat todettiin jäykiksi. Maailman talousfoorumin kilpailukykyvertailussa Suomi on jäykän keskitetyn palkanmuodostuksen vuoksi työmarkkinoiden sopeutumiskyvyssä sijalla 140 (viimeisenä).

Suomen työmarkkinat ovat erittäin jäykät, ja valta on keskittynyt suurille keskusjärjestöille, jotka ovat kaukana tavallisesta työntekijästä ja pk-yrittäjästä.

Olisko tässä syy yhteys ! Suomen jäykät työmarkkinat vaikuttavat nuorten syrjäytymisessä. SAK:n jäsenliittojensa kanssa olisi syytä tarkistaa työehtosopimuksia sekä päättäjät päivittää rahoitusta oppisopimus rahoituksen + muitten rahoitusmuotojen lisäämisesta, ja ymmärtää mitä sosiaalisen pääoman menettäminen tarkoittaa kustannuksena yhteiskunnalle.

Jyrki Paldán

Jep, ja ihan vastaavia talousuudistuksia(ay-liikkeen kurmuttaminen ja valtion taloudellisen roolin minimointi) tehtiin myös Irlannissa, Espanjassa ja Kreikassa. Kaikissa lopputuloksena ennennäkemätön nuorisotyöttömyys. Irlannissa homma saatiin jotenkuten hallintaan, kun maan keskuspankki aloitti EKP:n erityisluvalla rahan pumppaamisen markkinoille.

Niin, ja onhan tuota samaa politiikkaa ajettu Suomessakin järjestelmällisesti 90-luvulta lähtien ja siitä asti työttömyys on vain noussut.

Sitäpaitsi pelkän työttömyysasteen tuijottaminen on melkoisen typerää - sen perusteellahan Neuvostoliitto oli utopia. Jos työttömyysastetta parannetaan tasoittamalla palkkapottia ja tulonjako-osuutta pienentämällä, eivät työtätekevät oikeasti hyödy mitään kokonaisjoukkona, päinvastoin.

Pekka Heliste

Jos Suomi oli tilalla 140 niin Itävalta sijalla 139, Ruotsi tilalla 133,Saksa sijalla 132, Hollanti 131,

Siitä huolimatta nuo vertailumaat menestyvät aika hyvin, joten ei työmarkkinoiden jäykkyydellä niin suurta merkistystä ole kuin annetaan ymmärtää.

Ei edes euro haittaa eikä sisäistä devalvaatiota tarvita

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Omistuisinta on se, että jotkut pienyrittäjät kannattavat oikeistolaista suunnitelmataloutta yritystukineen.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Miksi yrittäjälle pitää antaa tukia? Oikeasti tosiaan, mitä yrittämistä se on?

Tapio Lehtimäki

#79
Tämä on varmaankin ainoa yrittäjyyteen liittyvä asia, jossa olet oikeassa. Joskus sokeakin vasuri löytää jyvän.

Yritystuet ovat Paholaisen keksintö. Niitä tosin jaetaan Suomessa etupäässä varustamoille ja vaihtoehtoisen energian kansaa puuhasteleville propelliinpuhaltelijoille.

Tuet pois. Ne vääristävät kilpailua ja lisäävät verorasitusta. Valtion tehtävä ei ole leikkiä bisnesenkeliä, vaan taata suotuisat olosuhteet yrittämiselle. Puntarointi firmojen pääomittamisesta on pankkien ja yksityisten sijoittajien sarkaa, ei virkamiesten.

Jakamattoman voiton verotuksen nollaaminen lisäisi investointihalukkuutta. Vaihtoehtoisesti voitaisiin palauttaa yhtiöveron hyvitysjärjestelmä (avoir fiscal) sekä lanseerata takautuvan verotustappion vähennysoikeus (loss carry back).

Verotuskäytäntöihin olisi mielellään saatava myös ennustettavuutta. Viime vuodethan verotus on tempoillut kuin irronnut lasti ruumassa.

Kirsi Rosengrén

Tietysti rehellisiä ja hyviäkin yrittäjiä on mutta on niitä toisiakin. Ja niitä tulee heti lisää, kun annnetaan mahdollisuus eli saavat itse huseerata ilman valvontaa.

Itse tiedän muutamankin paikan (suomalaisia yrittäjiä) jossa rikottiin työlakia ja toisessa varmaan kaikkia kohtia. Toisessa paikassa myös yrittäjä, suututtuaan jollekkin työntekijälle, otti siltä tunteja pois ja merkkasi ne itselleen. Hän ei niitä kuitenkaan tehnyt vaan vuoron teki sellainen joka oli (kalja)velkaa yrittäjälle. Sai sunnuntaityöstä 5e/h velkojaan anteeksi.
Yhdessä paikassa (ulkomaalainen yrittäjä) haettiin työntekijää ja asioista piti sopia ensimmäisessä työvuorossa. Siellä onnellinen työpaikan saanut kuuli, että työt olisikin tarkoitus tehdä pimeänä ja palkka on 2e/h, koska tyyppihän saa työttömyyskorvausta joten yrittäjä laski että tuo työttömyyskorvaus+2e/h on yhteensä ihan hyvä palkka.

Näitä tarinoita olisi paljon. Osa osunut itselle, osa sukulaisille ja kavereille.

Joka tapauksessa se on opettanut että mätiä on enemmän kuin kykenette tajuamaankaan. Niitä jotka rikkovat heti mahdollisuuden tullen (tilaisuus tekee varkaan) kaikkea ja yrittävät venyttää rajoja, onkin sitten toiset uskomattomat määrät.

Ahneus sumentaa järjen jne. ja jotta saadaan jotenkin pidettyä yrittäjät kurissa ja työntekijöillä ihmismäiset oiekudet, niin yrittäjioen valvontaa pitäisi itseasiassa lisätä. Täytyisi perustaa joku valtion työkeskus jonka kautta tehdään kaikki yrityksen ja työntekijän väliset asiat. Työsopimukset, työajat, palkat jne. Siellä virkamies valvoisi ettei kusetusta ja hyväksikäyttöä pääse edes alkaan.

Ai niin, itsekkin joskus yrittäjän puolisona olleena, olen niissäkin piireissä pyörinyt ja paljon nähnyt ja kuullut. Tiukka valvonta ja veronkierto kuriin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mihin ihmeeseen tuossa enää yrittäjää tarvitaan, eikö se "valtion työkeskuksen virkamies" samantien hoida hommat loppuun asti paremmin?

Kirsi Rosengrén

Vois hoitaakkin :O

Sopimukset yms. kun menee virkailijan kautta, niin hän pystyy heti puuttuun vääryyksiin tai virheisiin. Tulisi selvä peli ja kaikki joutuisi noudattaan lakeja ja säännöksiä prikulleen.

Paikallisia sopimuksia ei sitten missään tapauksessa. Se asettaa orjan asemassa olevan työntekijän ta:n mielivallan alle ja se mielivalta ei tiedä koskaan hvyää. Sillä haetaan vain alati kasvavaa hyötyä ta:n puolelle työntekijän selkänahasta riistettynä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #41

"Sopimukset yms. kun menee virkailijan kautta, niin hän pystyy heti puuttuun vääryyksiin tai virheisiin. Tulisi selvä peli ja kaikki joutuisi noudattaan lakeja ja säännöksiä prikulleen." (Kirsi Rosengrén #41)

"Luotto viranomaisten haluun ja kykyyn ottaa noita kiinni on käynyt aika heikoksi." (Kirsi Rosengrén #43)

Päättäisit nyt ensin mitä mieltä olet, menee muuten keskustelu mahdottomaksi. Onko viranomainen laillisen toiminnan tae, vai ei? Itse en usko että virastossa leimattu sopimus millään tavoin muuta tilannetta, kyse on halusta toimia "oikein". Maailma on väärällään rikottuja sopimuksia.

Uteliaisuuttani kysyn, kun pidät työnantajia ahneina riistäjinä, onko olemassa ahneita ja epärehellisiä työntekijöitä vai onko heistä kaikista tullut yrittäjiä?

Kirsi Rosengrén Vastaus kommenttiin #46

Sitä viranomaistahan ei ole vielä. Luotan siihen systeemiin sitten eniten. Kyllä se todellakin poistaa tehokkaasti mahdollisuutta tehdä väärin sekä tahallisesti että tahattomasti.

Kyllä työntekijöissäkin kaikenlaista on mutta ne eivät voi lähtökohtaisesti kiristää toista puolta tekeen itselleen vahingollisella tavalla jos haluu sen työn.

Minun kaikkivoipainen viranomainenhan tarkistellessaan ja hyväksyessään sopimukset yms. toimii siis molempiin suuntiin.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #41

"Paikallisia sopimuksia ei sitten missään tapauksessa. Se asettaa orjan asemassa olevan työntekijän ta:n mielivallan alle ja se mielivalta ei tiedä koskaan hvyää" .......orjan asemassa ...työntekijän selkänahasta!

Suomessa ei tule mitään valmista, kun asenteet on tälläset.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kirsi,

Miksi ihmeessä et ole ottanut yhteyttä viranomaisiin kun huomaat lakia rikottavan? Ei nämä hommat tule kuntoon tarinoita toistamalla. Ja työpaikan saanut henkilö joka nostaa korvausta ja palkkaa on kanssarikollinen. Jos lakia edelleen rikotaan (niinkuin annat ymmärtää) kehoitan ottamaan yhteyttä viranomaisiin ja verottajaan. Henkilötietosi pitänevät todennäköisesti salassa.

Positiivisin terveisin

Pienyrittäjä (28 vuotta)

Kirsi Rosengrén

Kyllä sitä on kuule yritettykkin. On jopa oikeudessakin yrittäjän tavat käynyt ilmi muttei siitäkään mitään seurannut.. tais paperit hukkua matkalla viranomaiselta viranomaiselle. Luotto viranomaisten haluun ja kykyyn ottaa noita kiinni on käynyt aika heikoksi.
Niitä on niin paljon ettei viranomaiset edes kerkiä pienempiin puuttuun ellei ne naaman eteen lävähdä niin että niiden on ihan pakko tarttua siihen esim.julkisen paineen vuoksi.

Johan tässä on esim. yhdestä kioskista tehty monia ilmoituksia poliiseille kun vuosikausia myyvät röökiä alaikäislle. Ei niiltä luvat ole lähtenyt. Tuonkin tiedän ihan tasan tarkkaan koska tytär jäi röökinostamisesta kiinni. Oli sieltä ostanut eikä taatusti näyttänyt edes 16v. Samaten ohikävellessä näen kun mopopojat kurvaa pihaan ja tulee röökiaskin kanssa ulos.

Mä tiedän paaaaljon enemmänkin.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #43

Varastin minäkin röökiä, kun olin alle kouluiän!! Ei ollut minun syy, riistokapitalisti yllytti varastamaan. Remmiä tuli, kun en ollut liitossa.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Hyvä Kirsi Rosengrén, ensimmäisen kerran kuulen näissä keskusteluissa rehellistä arkikuvausta pienyrittämisestä. En ymmärrä, miten meistä ihmisistä toiset voivat kestää omantuntonsa kolkutusta siitä mitään välittämättä.

Tapio Lehtimäki

Ilmeisesti "rehellisen arkikuvauksen pienyrittämisestä" voi kuulla vain jonkun muun kuin yrittäjän suusta. Raskautettujen työläisten äiti-Teresan, syväkurkku Rosengrenin, todistushan sen vahvistaa - kaikki yrittäjät ovat roistoja. Ampua pitäisi, vaikka liian vähällä pääsevätkin, jos kiduttamatta tapetaan.

Ei meitä yrittäjiä omatunto kolkuta. Ei meillä semmoista ole sydämestä puhumattakaan. Valitettavasti myös rahamme ja intomme yrittää Suomessa alkavat olla finaalissa.

Mitenkäs se Bob Dylan sanoikaan: "Kuinka monta korvaa tarvitset kuullaksesi jonkun itkevän?". Me emme tosin itke, vaan muutamme Viroon.

Kirsi Rosengrén

Ahneus on sumentanut omantunnon ja moraalin.

Tapio Lehtimäki Vastaus kommenttiin #86

#86 Paraskin totuudentorvi. Rikollinen on rikollinen, olipa hän sitten yrittäjä tai työntekijä.

Omalla avautumisellasi pyrit vakuuttamaan, että rikollista käyttäytymistä esiintyisi lähinnä yrittäjissä. Aivan kuin he olisivat eri ihmisrotua kuin palkkatyöntekijät. Näkemyksesi on eriarvoistava, rasistinen.

Tasapuolisuuden nimissä olisit voinut kuvailla työpaikalta toimistotarvikkeita pihisteleviä palkollisia tai työnantajan autoa omiin ajoihinsa käyttäviä koijareita. Oletan niitäkin kuuluvan tuttavapiiriisi, tuskin se on polarisoitunut pelkkiin syntisiin yrittäjiin ja kuulasotsaisiin työnsankareihin.

Ja kuten edellä jo todettiin - jos tiesit näistä väärinkäytöksistä - mikset puuttunut asiaan? Vai onko tuomioistuin mielestäsi niin korruptoitunut, että päästää yrittäjäroistot kuin koiran veräjästä?

Itse olen ollut syyttäjän kutsumana todistajana niin käräjä- kuin hovioikeudessa todistamassa talousrikoksesta epäiltyä firmaa vastaan viimeksi vuonna 2012. Voin kertoa, että vastapelurin saama kyyti oli kylmää ja rangaistus ankara. Suomessahan talousrikoksista saa keskimäärin kovemmat tuomiot kuin väkivaltarikoksista. Se todella pitää paikkansa.

Jos konnaksi kuvailemasi yrittäjä jäi naulaamatta korvistaan, se saattaa tarkoittaa että esittämäsi mutu-tieto oli sittenkin pelkkää mutua.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #88

Ei näissä ristiriidoissa ole kysymys lain rikkomisesta vaan sopimisen tasa-arvoisuudesta.

Sopimisessa on aina jompi kumpi paremmassa asemassa esim pienyrittäjä arvostelevat suurten yritysten käyttämää mahtiasemaa ja vaativat valtiota parantamaan asemaansa, koska yrittäjät eivät voi liittoutua kilpailulakien vuoksi

Sama asetelma on yrittäjän ja työntekijän välillä.

Yrittäjien tavoite on heikentää työntekijän neuvotteluasemaa, jotta he voivat kiristää työntekijää tyytymään huonompiin työehtoihin

Tätä harrastavat myös rehelliset yrittäjät , sillä kilpailu ja markkinat pakottavat siihen

Rikolliset yrittäjät ovat vielä päälle

Tapio Lehtimäki Vastaus kommenttiin #90

Tuossa olet Pekka aivan oikeassa.

Markkinarealismin ohjaamille kiristyksille ei kukaan mahda juuri mitään. Yrittäjänä ja työnantajana (silloin kun apupoikaan oli vielä varaa) pyrin itse jakamaan rusinat reilusti. Mun kannalta duunari avasi tilaisuuksia isompiin keikkoihin ja oli jo sillä perusteella ansainnut liksansa. Totta puhuen maksoin hänelle parempaa palkkaa kuin itselleni koskaan.

Pikkufirmaan liittyy toisaalta myös epävarmuustekijöitä, jotka usein kompensoidaan korkeammalla palkalla. Muutenhan kaikki menisivät valtiolle töihin. Tai niinhän ne nykyään menevätkin, kun virkamiehen leipä on tällä hetkellä sekä pitempi että leveämpi kuin yksityisellä puolella, mutta kuitenkin.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #91

Minulla on tuttavapiirissä useita pienyrittäjiä ja vähän suurempiakin

Yhteistä on järkevyys eli ylisuuria riskejä ei oteta, investointeja rahoitetaan tulorahoituksella ja yrityksellä on vararahastoja

Ja kaikkea maan ja taivaan väliltä ei tavoitella vaan urakoita, joissa on jatkuvuutta ja ne ovat kannattavai ja sopivat yrityksen vahvuuksiin.Lopuista voi kieltäytyä. Yleinen sääntö on, että kysytään, otatko laskettavaksi ja sillojn pitää ratkaista lähteekö mukaan, jos lähtee niin on vastattava.Silloinkin voi vielä kieltätyä asettamalla hinnan riittävän korkealla

Ja kun urakan saa niin on tärkeää selvittää muiden hinnat, silloin voi laskea paljonko hävisi rahaa ja mikä on hintataso.Aina se ei onnistu, mutta yleensä tiedon saa

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Tilastotietoa !

Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa on saatu Suomea paremmin tehtyä työmarkkinareformeja. Ruotsi uudisti käytäntöjä jo 20 vuotta sitten. Kansanvälisessä vertailussa Suomen työmarkkinat todettiin jäykiksi. Maailman talousfoorumin kilpailukykyvertailussa Suomi on jäykän keskitetyn palkanmuodostuksen vuoksi työmarkkinoiden sopeutumiskyvyssä sijalla 140 (viimeisenä).

Suomen työmarkkinat ovat erittäin jäykät, ja valta on keskittynyt suurille keskusjärjestöille, jotka ovat kaukana tavallisesta työntekijästä ja pk-yrittäjästä.Vahvat liitot kuorivat kerman päältä, tämä on kuin pyramiidi huijaus !

Olisko tässä syy yhteys ! Suomen jäykät työmarkkinat vaikuttavat nuorten syrjäytymisessä. SAK:n jäsenliittojensa kanssa olisi syytä tarkistaa työehtosopimuksia sekä päättäjät päivittää rahoitusta oppisopimus rahoituksen + muitten rahoitusmuotojen lisäämisesta, ja ymmärtää mitä sosiaalisen pääoman menettäminen tarkoittaa kustannuksena yhteiskunnalle.

Pekka Heliste

Heh, Suomi oli WEF listalla sijalla 140 yömarkkinoiden jäykkyydessä.

Mutta sijalla 139 oli Itävalta ja sijalla 133 Ruotsi, 132 Saksa ja sijalla 131 Hollanti

Ja noista Saksaa ja Ruotsia pidetään esimerkkeinä joustavuudesta

Ei tuo lähes yhtä huono ranking ainakaan haittaa eikä edes euro .

Taitaa syy olla muualla ?

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Jyrki Paldan

Maksaa se työttömyskin noin 5 miljardia työttömyyskorvaukset, sosiaaliset ongelmat päälle. noin 10-15 miljardia
Nyt työpaikat ja koulutus rakentuu näitten ongelmien ympärille, kuntien työpajat ym. näitä työttömiä sitten kierrätetään halpatyövoimina vuodesta toiseen, eläkkeelle lähtiessään niillä voi olla 20 erillaista kurssi todistusta taskussaan.
Kyllä tämän sosiaalisen pääoman menettäminen maksaa, kun ajatellaan mitä se veronmaksajille koulutuksen kautta maksanut, nyt sitä makuutetaan kotona, ja muut nääntyy tässä markkinatalouden kilpajuoksuussa jo ennen eläkeikää

Onko jotain järkeä

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Suomessa on puolimiljoonaa työtöntä. Tavarat ei mene kaupaksi maailmalla, liian kallita. Kiitos ay-liitot.

Hallitus on yrittäny saada kaikki pöydän ääreen sopimaan kilpailukyvyn parantamiseksi. Ei kelpaa. AKT vie mieluummin koko maan vararikkoon.

Pekka Heliste

Suomen bkt 70 % tulee kotimarkkinilta ja viennistäkin melkoinen osa on öljyä, jonka hinnan aleneminen on pudottanut vientiä

Nokia ja öljy tekivät piikin 2006-2008 aikoihin , 2005 viennin arvo oli 52 miljardia ja nyt 56 miljardia

Ei vienti sakkaa, kasvaa vain hitaasti ja siihen vaikuttaa öljyn hinnan aleneminen

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pitäisi varmaan saada Suomessakin työntekijöille myötämääräämisoikeus kuten Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa, luontuisi nämä palkka ja työehtosopimukset yhtä jouheasti eikä lakkoja tarvittaisi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eihän sitä mikään estä, osoittaa vain olevansa arvokas resurssi yhtiön hallitusta täydentämään. Omistaja valitsee sinne kyllä parhaat tarjokkaat.

Vakavasti puhuen se saattaisi olla hyväkin asia, koska se lisäisi huomattavasti ymmärrystä vaikeiden, mutta välttämättömien päätösten suhteen. Uskon myös että työntekijöiden edustajan ollessa hallituksessa tekemässä päätöksiä, lakkoherkkyys vähenee voimakkaasti.

Pekka Heliste

Ruotsissa ja Tanskassa valitsevat työntekijät henkilöstön edustajat hallitukseen

Mutta systeemi on huono , sillä henkilöstön edustajaa sitoo sama vaitiolovelvollisuus kuin muitakin halituksen jäseniä eikä tiedonkulku parane yhtään

Saksan mallissa jo pienissä yrityksissä on erillinen hnekilöstöneuvosto, jossa on useita henkilöstön edustajia ja työehtoasita on hyväksytettävä tässä neuvostossa

Risto Laine

PK-Yrittäjänä olin reipas 25 vuotta ja yhdyn kyllä kirjoitukseesi kaikilta osin, kuin lukisi omaa historiaa. On aivan totta, että me ollaan saatu kuulla itseämme riistäjiksi ja valtion toimesta rikolliseksi. Ylikansallisilla yhtiöillä ei ole tälläistä painolastinaan, vaan ne mielletään sankareiksi, hyväntekijöiksi jne. tekivätpä mitä rikollista tahansa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Itse tekisi mieleni kysyä PK-yrittäjältä, että jos mahdollisuus palkata työntekijä palkalla euro tunnilta, ilman mitään sanktioita, niin maksaako sitä mieluummin vaikkapa 15€/h, ettei tuntisi itseään riistäjäksi?
Eiköhän ay-liike ole järjestänyt tähän maahan jonkunlaiset puitteet joiden mukaan pitäisi palkkoja maksella ja työoloja järjestää..jos ei näin olisi, vaan työehdot/palkat ihan vapaasti työnantajan päätettävissä, niin uskoisin että monella työntekijällä olisi asiat pikkasen matkaa huonommin kuin tänä päivänä.
Yrittäjän ei tarvitse olla riistäjä, mutta jos saa itse päättää paljonko antaa "omistaan", niin en ihan varma ole siitä hyväntahtoisuudesta.

Antti Jokela

"...jos [...] työehdot/palkat ihan vapaasti työnantajan päätettävissä..."

Vaikka ay-liikettä ei olisi, työnantaja ei tietenkään voisi vapaasti päättää työehdoista ja palkoista. Silloin olisi vain vapaa sopimusoikeus ja työtä ostettaisiin ja myytäisiin markkinahinnoilla. Voisihan kauppiaskin nostaa maitolitran hinnan 15 euroon, vaan ei sitä kenenkään olisi pakko ostaa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

A.J:"Silloin olisi vain vapaa sopimusoikeus ja työtä ostettaisiin ja myytäisiin markkinahinnoilla."

Sanoit juuri itsesi irti(olettaen että olet palkkatöissä). Niin halvalla et pysty työtäsi tekemään, etteikö joku toinen tekisi sen saman ja halvemmalla.
Miksi ihmeessä yrittäjä antaisi satasen, jos saa työn tehdyksi kympillä?

Pekka Heliste

Suomessa noudatetaan friedmanilaista liberaalia talouspolitiikkaa ja siihen kuuluu työn tarjonnan pitäminen korkeana eli työttömyyden pitää olla korkea, jotta työn markkinahinta painuu mahdollisimman alas

Tapio Lehtimäki Vastaus kommenttiin #69

Vainoharhaista puhetta. Eli yritykset potkivat porukkaa kilometritehtaalle vain lisätäkseen työvoiman saatavuutta (siis työttömiä) ja polkeakseen palkkataulukoita.

Samalla logiikalla kyseiset yritykset siis ehdoin tahdoin supistavat tuotantoaan - ihan vain vittuillakseen - vaikka se syökin liikevaihtoa ja käyttökatetta. Parempi pitää tehdassalit tyhjinä ja maksella kiinteitä kuluja. Kiva on patruunan vilkutella lämpimästä salista pihalla pakkasessa lopputililittera kourassa seisoville duunareille, vaikka tase samalla tyhjenee kuin Talvivaaran kipsisakka-allas.

Ei kuule, Pekka. Jos firma meinaa toimia Suomessa ja sillä on osaava porukka remmissä, niin ei hullukaan riskeeraa hyvin hyrräävää konetta halpuuttamalla palkkoja pelkkää ahneuttaan.

Sen sijaan AY-liikkeen masinoimat "parin tunnin" pistelakot, joiden seurauksena on vaikkapa ajettava linjat alas päiviksi, ovat silkkaa pahantahtoisuutta. Vasitenkin, kun uudelleenstarteissa menee monesti masuuneita ja linjastoja pillunpäreiksi miljoonien eurojen edestä. Niiden kattamiseksi tartteekin sitten rasvata monoa oikein vakavissaan - ja lopulta sammuu valot koko tehtaasta. Onko sitten hyvä?

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Loppulausuntona voisi sanoa !

johtavat politiikot, johtavat virkamiehet, ammattiyhdistyspamput on nykysuomessa melkein 100 % veronmaksajien rahoilla suoraan tai välillisesti loisivaa ”pullamössöeliittiä”. Kyseinen porukka ei innovoi mitään ja ylläpitää pysähdystä, lamassa on menty kohta kymmenen vuotta. Asemansa vuoksi vaikuttaa suoraan kaikkien meidän elämään.

Ei osaa motivoida ihmisiä oikein kun ei tarvitse eikä voikaan kun systeemi on mikä on. Pelaavat omaa nolla-summa-valta-peliään. Puhuu toista ja tekee toista.Verkostoituu tehokkaasti – raha, valta ja suhteet ratkaisevat, ei kansalaisten hyvinvointi.

Asemansa takia työntää mädän alaisilleen omissa organisaatioissaan ja välillisesti melkein kaikkialle koko suomalaiseen yhteiskuntaan. Tämä porukka viihtyy pääpuolueissa, kuinkas muuten. On poikkeuksia tästä stereotypiasta, mutta pääsääntöisesti systeemin tikapuilla pärjää vain systeemin säännöillä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Voisitko Saija Hakonen hieman tarkentaa kuinka monta henkilöä sinulla on/ on ollut yrityksissäsi Netify ja Suomen Kiinteistölämpö Oy, onko niitä muitakin, kun nuo muutamat yrityshakupalvelut antavat ihan merkillisä lukuja ja tietoja ja väittävät että yrityksesi konttorit sijaitsevat omakotitalossa soratien äärellä Orimattilassa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kommenttiketju todistaa otsikon. Joten kyllä meillä yrittäjillä on vielä työstettävää saada Suomi nousuun. Mutta työstetään. Parempi tilanne kuitenkin on kuin 90-luvun vaihteessa. Nyt on sentään selvä enemmistö puolustajia. En tiedä yhtään kuntaa (enkä valtuuston jäsentä) - ainakaan täällä päin jolle ei yritys (vaikka aivan se itsensä työllistäjä) kelpaisi. Ja jos sattuisi olemaan tyrkyllä kansainvälinen pörssiyritys (esim. Google) niin siitä oikein tapellaan.

Pekka Heliste

Yrittäjiä on monenlaisia.Osalla tuottavuus on niin huono , ettei yritys pysy pystyssä

Osa ei ymmärrä yrittämisen reunaehdoista mitään

Hyvä esimerkki oli tuttavani poika , joka itki kuinka huonosti yrittäjää kohdellaan ja hän joutuu raatamaan pitkää päivää eikä ole varaa palkata apua

Hän piti eläinruokakauppaa pienellä paikkakunnalla.Pieni haastattelu osoitti, ettei hänen yrityksellään ollut mitään edellytyksiä toimia tuottavasti.
Asiakkaita oli liian vähän , potentiaaliset asiakkaat tekivät pääosan ostoksistaan läheisen kaupungin marketeista eikä hän kyennyt kilpailemaan hinnalla eikä palvelulla

Kaveri mietti jonkun aikaa ja lopetti firman

Suomessa on n 40000-60000 epäaitoa yrittäjää eli liiketoiminnan tuotto ei riitä elättämään hnekilöä ja vielä vähemmä perhettä.He ovat enemmän tai vähemmän sossun asiakaskuntaa.

Paljonko on sitten rajalla olevia on selvittämättä

Ei yrittäjyys ole mikään itseisarvo, pitää olla idea,tuote , markkinat , kyky organisoida liiketoiminta ja kyky johtaa ihmisiä

Monelta puuttuvat joku tai jotkut ominaisuudet

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Miten voi raataa jos ei ole asiakkaita? Laitapa linkki tai asialliset perusteet noista noin 50 000 epäaidosta yrittäjästä "sossun" luukulla. Ja mitä tarkoitat sanalla "epäaito". Onko yrittäjä aito alunperin ja suhdanne tekee epäaidon vai lieneekö syntynyt epäaidoksi? Sinulle kun annettu Lintusen ja Makkosen tapaan syntymässä kaikkitietävän armolahja. Kiitos etukäteen sivistävästä vastauksesta.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Kaikki työllistäjät eivät ole PK-yrityksiä. Osa on suuria yhtiöitä (ja aika usea ihan monikansallisia), joiden työntekijät ovat lähinnä lukuja excel-taulukoissa.

Vielä on eroa siinä, millaista tulosta yrittäjä (tai joskus sijoittaja) itselleen haluaa.

Käyttäjän TomBlomqvist kuva
Tom Blomqvist

Hyvä Saija! Kiitos asiallisesta ja hyvästä kirjoituksesta.

Harry Damsten

Pekka Heliste olet kyllä aika hakoteillä tuon työttömyyden syyn suhteen!
Ei Friedman mitään suurta työttömyyttä pyri luomaan vaan aivan päinvastoin.
AY liike ajaa suuren työttömyyden puolesta rajoittamalla työn tarjontaa eilaisilla lailla kuten
minimipalkalla ja muilla rajoituksilla. AY liike pyrkii monopolin asemaan mitä tulee työntekijöiden tarjontaan.
Jos olet opiskellut taloustiedettä tiedät miten monopoli hinnoittelee tavaransa.
Eli jos haluaa myydä mahdollisimman paljon tuotteitaan,t.s mahdollisimman vähän työttömiä niin laskee hintaa
lue palkkaa. Mutta tämä ei ole monopolille järkevää koska sen kokonaistulo saattaa kuitenkin laskea. Pitämällä työn tarjonnan pienempänä eli luomalla työttömyyttä mm minimipalkalla se toimii sinänsä rationaalisesti. Joten ay pomotkin toimivat siinä mielessä oikeasti. No kuka sitten joutuu maksumieheksi. Eli kun työtä tehdään vähemmän niin sehän on jostain pois. Ensimmäiset maksumiehet ovat työttömät, tai ainakin heistä ne jotka haluaisivat tehdä työtä.
Ja tietenkin myös kaikki veronmaksajat jotka maksavat tukia työttömille. Ja sitten tietenkin kaikki kansalaiset jotka ostavat jotain koska hinta on tavaralle kaalliimpaa.
AY pomot eivät kuitenkaan voi ajaa kaikkien työläisten asiaa samanaikaisesti . Eli eivät voi vähentää työttömyyttä ja korottaa palkkoja samanaikaisesti . Tässä on heidän "syntinsä" kun näin väittävät

Pekka Heliste

Höpö höpö, freidmanilaisessa ajattelussa täystyöllisyys on kauheinta mitä voi tapahtua, koska silloin yritykset joutuvat kilapilemaan työvoimasta ja se aiheuttaa palkkainflaatiota

Niinpä työttömyys on pidettävä niin korkeana, ettei merkittävää kilpailua synny ja näin vältetään palkkainflaatio

Harry Damsten

Pekka puhutaan ilmeisesti eri henkilöistä . Minä puhun Milton Friedmanista. sinä Freidmanista?!
Friedman on vapaan talouden puolestapuhuja ja haluaa nimenomaan että työntekijöistä kilpaillaan.
Hän vastustaa mm minimipalkkoja koska se lisää työyttömyyttä kun laki kieltää palkkaamasta henkilöä jonka lisäarvo on pienempi kuin minimipalkka, lue, ei siis kannata palkata.
Lähinnä kirjoituksesi on mielipiteitä tyyliin minä luulen tai minusta tuntuu. Ne ei perustu faktoihin.
Lue Friedmanisi se saattaa avata uusi näkökulmia, tätä en tarkoita sarkasmina!

Pekka Heliste

Friedman on työnantajien saneluvallan tukija .

Ay-liike on paha ja bangladeshilainen yhteiskunta Friedmanin ihanneyhteiskunta .

Kuten sinäkin tarjoat, ei kaikilla saa mennä hyvin

Harry Damsten

Pekka kaikki 4 väittämääsi taas virheellisiä.
1. Friedman ei ole mitä väität, lue vähän hänen tekstejään niin ymmärrät.
2. AY liike ei ole paha eikä hyvä. Ihmiset ovat pahoja tai hyviä tai jotain siltä väliltä.
3. Bangladesh ei ole Friedmanin ihanneyhteiskunta
4. Miten tulit johtopäätökseen että mielestäni kaikilla ei tulisi saada mennä hyvin.

Olli-Pekka Herola

Tsemppiä Saija!
Hyvin on kirjoitettu ja perusteluja on upea lukea.
Tehdään yhdessä parempi maa. Työtä tarvitaan ja joustava toiminta on ollut ja on parasta turvaa kaikille. Riitely ja nahistelu ei auta tilannetta

Käyttäjän VesaWallenius kuva
Vesa Wallenius

Minulle yrittäjyys oli vain alkuperäistä itsensä työllistämistä j suurta vapautta. Tein pitkään yksin töitä mutta jomma kasvoi ja yhä useampi alkoi alun haasteisen ja vaikeuksien jälkeen saamaan siitä itselleen työtä ja rahaa elämiseen.
Maksoin minimi eläkemaksua jotta rahat varmasti aina riittäisivät ensin työntekijöille ja firman pystyssä pysymiseen.
Ensin siis vastuu muista ja veroista ym maksuista ja aina ite yrittäjä jäi viimeiseksi kunnes sitten pitkän työrupeaman jälkee oma palkkani tuli siinä kun sairauksien ja uurastamisen seurauksena päädyin ja suostuin luopumaan ostajaehdokkaille yritykseni.
Niillä säästöillä on sitten elelty ja eläkekertymäni on n. 900€ kk, mutta olen silti onnellinen, että sain tehdä työtä hyvin alkuperäisellä tavalla työllistäen itseni kuten muinaisessa historiassa konsanaan kun oli kyläseppä ja suutari tai rakentaja ja kauppamiehet.
Silloin työ tarkoitti normaalia yrittämistä saada työllistettyä itsensä omalla työllä jonka vastineena tuli palkkaa sen verran juuri kuin tein töitä ja ansaitsin.
Nykyään ollaan totuttu toisenlaiseen tilanteeseen, että odotetaan paljonko toinen maksaa palkkaa ja työstä ei aina niin väliä.
Nyt elelen pitkän palkkatyönteon ja yrittäjyyden jälkeen yrityksen myynnistä saamillani rajoilla toipilaana ja iloitsen, että sain itse yrittää ja aloittaa swn työn lamavuosina ja selvisin Taivaan lahjana saadulla myötätuulella, vaikka oli sitä vastatuultakin enemmän kuin jollain palkan saajalla koko elämänsä aikana, mutta oli se hieno homma tuo itsensä työllistäminen ja siinä samalla monen muunkin kaverin työllistäminen ja kaikilla meillä oli paljon mukavaa vapautta ja hyvä työ ja riittävän hyvä toimeentulo. Yrittämisellä Suomi voi nousta, mutta ei oikein muulla ja veroja maksoin varmasti 100-vuoden palkkatyön edestä mikä nosti Suomea ja on tullut varmasti oltua näissä talkoissa.

Käyttäjän VesaWallenius kuva
Vesa Wallenius

Minulle yrittäjyys oli vain alkuperäistä itsensä työllistämistä j suurta vapautta. Tein pitkään yksin töitä mutta jomma kasvoi ja yhä useampi alkoi alun haasteisen ja vaikeuksien jälkeen saamaan siitä itselleen työtä ja rahaa elämiseen.
Maksoin minimi eläkemaksua jotta rahat varmasti aina riittäisivät ensin työntekijöille ja firman pystyssä pysymiseen.
Ensin siis vastuu muista ja veroista ym maksuista ja aina ite yrittäjä jäi viimeiseksi kunnes sitten pitkän työrupeaman jälkee oma palkkani tuli siinä kun sairauksien ja uurastamisen seurauksena päädyin ja suostuin luopumaan ostajaehdokkaille yritykseni.
Niillä säästöillä on sitten elelty ja eläkekertymäni on n. 900€ kk, mutta olen silti onnellinen, että sain tehdä työtä hyvin alkuperäisellä tavalla työllistäen itseni kuten muinaisessa historiassa konsanaan kun oli kyläseppä ja suutari tai rakentaja ja kauppamiehet.
Silloin työ tarkoitti normaalia yrittämistä saada työllistettyä itsensä omalla työllä jonka vastineena tuli palkkaa sen verran juuri kuin tein töitä ja ansaitsin.
Nykyään ollaan totuttu toisenlaiseen tilanteeseen, että odotetaan paljonko toinen maksaa palkkaa ja työstä ei aina niin väliä.
Nyt elelen pitkän palkkatyönteon ja yrittäjyyden jälkeen yrityksen myynnistä saamillani rajoilla toipilaana ja iloitsen, että sain itse yrittää ja aloittaa swn työn lamavuosina ja selvisin Taivaan lahjana saadulla myötätuulella, vaikka oli sitä vastatuultakin enemmän kuin jollain palkan saajalla koko elämänsä aikana, mutta oli se hieno homma tuo itsensä työllistäminen ja siinä samalla monen muunkin kaverin työllistäminen ja kaikilla meillä oli paljon mukavaa vapautta ja hyvä työ ja riittävän hyvä toimeentulo. Yrittämisellä Suomi voi nousta, mutta ei oikein muulla ja veroja maksoin varmasti 100-vuoden palkkatyön edestä mikä nosti Suomea ja on tullut varmasti oltua näissä talkoissa.

Esa Moilanen

Hyvä kirjoitus Saija!

Meidän pk-yrittäjien työlle hyväksytään Suomessa palkka harvoin, vastuut kyllä pitää ottaa koko ajan vastaan.

Toimituksen poiminnat